Energiebesparing

Energie besparen met aandacht voor natuur en kwaliteit

Renoveren en energie besparen gaan vaak samen. Een renovatie is namelijk een uitstekend moment om net een stapje verder te gaan en ook nog wat energiebesparende maatregelen mee te nemen.
Ook zonder een ingrijpende verbouwing heb je best wat mogelijkheden om energie te besparen. Zo is het installeren van zonnepanelen in veel gevallen vrij eenvoudig. En afhankelijk van jouw specifieke situatie, heb je wellicht nog meer opties.

In hoofdzaak bestaat het besparen van energie uit 2 onderdelen, namelijk het verlies van energie beperken en het zelf opwekken van energie. Beide kunnen zowel betrekking hebben op warmte als op elektriciteit.
Denk bijvoorbeeld aan het beperken van warmteverlies door het isoleren van je dak, muren en vloer, maar ook aan ‘verlies’ van elektriciteit door te kiezen voor zuinige apparaten en LED verlichting. Bij opwekken kun je denken aan een zonneboiler (warmte) of zonnepanelen (elektriciteit).

Wil je energie besparen vanwege lagere maandelijkse energiekosten? Of is geld niet je prioriteit en wil je vooral besparen om onze aarde en natuur een handje te helpen?
Je motivatie heeft invloed op sommige details van de maatregelen die je wilt nemen. Zo verdien je zonnepanelen die je op het zuiden richt sneller terug, maar kan je vaak een hogere totale opbrengst halen wanneer je ze oost-west oriënteert.

Ik kan je helpen bij het uitzoeken van de mogelijkheden in jouw specifieke situatie. En passend bij jouw motivatie je helpen goede keuzes te maken.