Bouwbiologie

Mogelijkheden voor het ondersteunen van je gezondheid

Renoveren met natuurlijke materialen is goed voor het milieu. Een ander voordeel is dat het ook een positieve invloed op je gezondheid kan hebben.

Wist je dat reguliere bouwmaterialen vaak allerlei chemicaliën bevatten, waarvan bekend is dat ze schadelijk zijn voor de gezondheid? In de maanden na de renovatie komen deze stoffen vrij in de woning. Daarom wordt de ventilatie vaak in het eerste jaar hoger afgesteld, zodat deze stoffen versneld worden afgevoerd. Hier kun je echter toch last van krijgen, bijvoorbeeld in de vorm van hoofdpijn, allergiën of andere ‘vage’ klachten. Door zoveel mogelijk natuurlijke materialen toe te passen of materialen met zo min mogelijk giftige stoffen, kan je woning helpen je gezondheid te ondersteunen.

Naast de luchtkwaliteit, spelen ook elektrobiologische aspecten mee in de gezondheid van je woning. De enorme technologische ontwikkeling van de mens heeft voor een evenredige toename van de stralingsbelasting gezorgd in onze leefomgeving. Denk hierbij aan draadloos internet, je smartphone of -watch, DECT telefoon en bijvoorbeeld draadloos bedienbare lampen of apparaten. Steeds meer onderzoeken laten een verband zien tussen elektromagnetische straling en gezondheidsklachten, maar helaas spelen de richtlijnen in Nederland hier nog onvoldoende op in. In veel gevallen is de stralingsbelasting in je woning echter met een aantal eenvoudige maatregelen te verminderen.